En teori blir bekräftad med hjälp av 3D-print.

Viktor Schauberger hade rätt. För redan 100 år sedan beskrev han hur vatten rör sig.

Det här en kort historia om tyckande. Man tycker sig veta vad som gäller. Vattnet rör när det färdas i en sväng. Det blir bakvatten och kraftiga strömvirvlar på olika ställen i fåran.  Hur det rör sig finns det kanske lika många uppfattningar om som det finns människor som uttalar sig i ämnet. Jag beslöt mig för att ta reda på sanningen. Det bästa sättet att göra det på är att studera verkligheten. Inte att räkna. Inte att simulera. Studera naturen.

“Studera och kopiera naturen –  korrigera inte naturen”
Vikto Schauberger

 

En egen bäck i köket

Hur gör man om man vill experimentera i lugn och ro hemma? Man bygger en bäck! En kort enkel slingrande väg för vattnet att följa. Som en helt vanlig bäckfåra.

Jag skapade en enkel modell i Fusion med tanke att den skulle 3D-printas. r.a.p.s – Företaget jag för närvarande jobbar emot har flertalet 3D printers. Både enkla billiga trådskrivare, så kallade FDM, och stora dyra High-End maskiner. Den här modellen saknar små detaljer och kräver heller ingen extrem ytfinish, så en enkel konsumentprodukt fungerar bra i det här fallet.

EnvisionTec ULTRA 3SP – High End 3D Printer.
Gjord för industriellt bruk. Kan skriva ut saker med extrem ytfinish och detaljrikedom.

Ett blött test.

Så kom då dagen då sanningen skulle uppenbara sig.

Två olika “rännor” hade skrivits ut och jag förberedde mig för att prova dom i köket. Via tidigare erfarenheter från Malmöföretaget WATRECO som sysslar med virvlingsteknik på vatten, har följande visdom blivit till sanning:

Någon skall bli blöt!

Vattnets väg är aldrig rak.

Vad verkligheten har för sig

Det ni ser ovan är ett stycke verkligt vatten som rör sig i ett stycke verklig natur. Nåja, jag har bestämt att den ska se ut så men ute i naturen så är det fullt med rötter, stenar och vattenväxter. Kanske en och annan fisk också.  Studerar man bilden noga så ser man att vattnet curlar upp över och nedåt i den övre svängen. Och vänder sedan och curlar upp över uippåt i sista svängen. En bild som visar detta är en illustration från Viktor själv. Mitt experiment visar bara att gubben hade rätt. För att ännu bättre se vad som hände stoppade jag kaffebönor i det rinnande vattnet.

Så här rör sig vatten i en slingrande väg.

Eftersom jag är en ivrig guldvaskare funderar jag noga på vad det här får för konsekvenser på sand (och guld) som färdas i bäcken. Det är tungt så det åker längs botten. men för varje “Curl” som vattnet gör trycker det nästkommande vatten inåt i kurvan. Man kan säga att vatten trycker mot vatten i olika riktningar.  En del guld, framförallt det grova guldet kan ej följa med upp i ytterkurvan. det blir kvar där ute. Lättare guld kan skjutas inåt och hittas därför i den sandbank som bildas av lätt material i slutet av varje kurva.

Ett stort tack till r.a.p.s AB i Landskrona som låter mig printa prototyper i deras verkstad. De tillhandahåller den tjänsten åt alla som är intresserade.