Ett rejält bakvatten är inte det sämsta.

En ränna som aktivt skapar bakvatten bakom varje krök.

Alla vet ju att vattnet saktar ner bakom ett hinder eller en krök. Och när vattnet saktar ner, tappar det också sin förmåga att hålla tyngre partiklar uppe i vätskan.  Det här enkla förhållandet kan man utnyttja till sin fördel. Speciellt om man vill att saker tyngre än vatten skall tappa fart och i stället lägga sig på bottnen. Tex tunga mineraler som guld.

Med detta i sinnet skapades en 3D-fil i Fusion 360, ett enkelt och gratis cad program som är relativt snabbt att förstå sig på. Principen för konstruktionen är enkel. Det skall bildas ett rejält snurrande bakvatten i varje krök. Farten på vattnet ser till så att det snurrar inne i varje cirkulärt format fångsthål. Det sluttar också in emot hålen.

Här inne i varje bakvatten är det ett rejält skydd emot den betydligt starkare strömmen ute i fåran. Så pass bra skydd att det eventuellt blir för bra, dvs att det roterande vattnet inte lyckas hålla hela mängden sand och annat i rörelse. Ibland kan det vara  roligt när det är packat, men inte inte i det här fallet. Jag vill ha en lagom omrörning inne i varje hål så att små guldkorn har en chans att arbeta sig ner igenom den sand som ocså samlas där.

Test i verkligheten

Vad gör en 3D-fil för nytta om man inte kan känna och se på den? Absolut ingenting.  Så en provprint på en Felix Pro2, FDM-printer resulterade i följande skapelse:

Verklig VortexRänna testas i vasken. Partiklarna är kaffesump som på detta sätt får ett andra liv.

Allt går som det skall. Kaffesump som annars kastas får ett liv till. dessa små korn har en densitet som gör att de sjunker till botten, men i övrigt rör sig väldigt lätt i vattnet. Om de här kornen stannar kvar fast vattnet rinner snabbt igenom konstruktionen, så är det helt bombsäkert att även tyngre korn också gör det.

Men detta är en designstudie och inte en prototyp på en färdig ränna. Nästa steg är att gå vidare med en del modifieringar och testa även dessa i liten skala innan en riktig prototyp tar plats i finrummet.